Kraakbeenbultje? Zo kom je er vanaf!

9 Jun 2017

Als je net een nieuwe kraakbeenpiercing hebt laten zetten, wil je natuurlijk ook dat deze zo probleemloos mogelijk geneest. Op zich is dat niet zo heel moeilijk, maar het vraagt wel veel geduld en er zijn een paar dingen waar je tijdens de genezing rekening mee moet houden. Maar no worries, veel mensen gingen je al voor met hun kraakbeenpiercings, zoals helixpiercings, traguspiercings of industrial piercings. En vaak komt het ook gewoon allemaal helemaal goed. Wist je trouwens dat je neusvleugel ook opgebouwd is uit kraakbeen en daarom een soortgelijke genezing vraagt? Maar on to it, hoe kun je je kraakbeenpiercing het beste laten genezen? Lees dan gauw verder!



Patience is a virtue

Kraakbeenpiercings hebben een lange geneesperiode. Daar kun je nu eenmaal niet omheen. Het kraakbeengedeelte in je oor (en neus) is opgebouwd uit verschillende lagen. De doorbloeding van het kraakbeengedeelte van je oor is anders dan bij de wat zachtere weefsels, zoals bijvoorbeeld je oorlel. Kraakbeen zelf bevat geen bloedvaten, deze bevinden zich in de weefsels om het kraakbeen heen. Hierdoor duurt de genezing van kraakbeenpiecings een stuk langer dan bijvoorbeeld een oorlelpiercing. Het kraakbeengedeelte in je oor wordt vooral gevoed door de bloedvaten in de huidweefsels. Wanneer je dit gedeelte van een piercing voorziet, is het dus belangrijk dat dit zo schoon en netjes mogelijk gebeurt, dus bij een piercer en met een goede, ontieglijk scherpe naald. Het grote voordeel van die grote hoeveelheid bloedvaatjes is dan weer wel dat dit weefsel meteen in actie kan komen als er wat aan de hand is, waardoor je te maken kunt krijgen met flinke, plotselinge zwelling en roodheid. Het (h)oort erbij, maar het kan soms wel lastig zijn om de hoop niet op te geven en je piercings de kans te geven om ook daadwerkelijk te genezen. Het beste wat je je kraakbeenpiercing kunt bieden, is ze zoveel mogelijk met rust laten en op een milde, niet al te heftige manier schoon houden. 



Hoe hou je je kraakbeenpiercing schoon?

Veel mensen hebben baat bij het gebruiken van een warme zoutoplossing. Je maakt de zoutoplossing met zout en gekookt water. Vervolgens week je je piercing hier in zodat de doorbloeding gestimuleerd wordt en korstjes los kunnen laten. Daarna spoel je even na met schoon, warm water en laat je het geheel opdrogen.

Een andere methode is schoonmaken onder de douche met alleen warm water. In principe werkt dit ook prima, het warme water stimuleert de doorbloeding en met de sproeier kun je makkelijk korstjes wegspoelen. Let er alleen op dat er geen shampoorestjes in je piercing achterblijven, dus maak je piercing aan het einde van je doucheroutine schoon. Je kunt hierbij eventueel een milde, ongeparfumeerde zeep gebruiken (bijvoorbeeld de reinigingsgel van Easypiercing).

Daarnaast is er nog LITHA methode, waarbij je de piercing eigenlijk zo min mogelijk aanraakt (oftewel, Leave It The Hell Alone). Nadat je piercing is gezet, probeer je eigenlijk zoveel mogelijk te vergeten dat 'ie er zit en laat je je lichaam de rest doen. Wanneer het uitkomt, kun je de piercing schoonspoelen onder de douche, maar verder blijf je er van af. 

Oh ja, let er bij het afdrogen ook op dat je niet per ongeluk achter je piercing blijft hangen. Je zult niet de eerste zijn bij wie de neuspiercing hardhandig verwijderd wordt door een overijverige handdoek... Geen prettig gevoel, kunnen we je uit persoonlijke ervaring vertellen.



Blijf bij je nazorgmethode

Eigenlijk is een hele belangrijke 'regel' tijdens het genezen van je kraakbeenpiercing dat je vooral niet teveel moet gaan switchen tussen nazorgmethodes. Ga je voor de warme zoutoplossing? Ga dan niet na een paar dagen opeens met zeep aan de slag, maar hou het minstens een paar maanden vol. Gebruik je de LITHA methode? Blijf er dan ook zoveel mogelijk vanaf. Beweeg het sieraad zo min mogelijk, dus zeker niet draaien aan je sieraad. Draaien is totaal overbodig en maakt het wondje van binnen alleen maar kapot, waardoor de genezing nóg langer zal duren. Ook niet pulken, niet friemelen, niet wrijven. Hou die vingers eigenlijk sowieso maar uit de buurt van je piercings, want vingers brengen vaak een flinke lading aan bacteriën en andere verontreinigingen met zich mee, en die wil je niet in de buurt van je genezende piercings hebben. Afblijven dus!



Draag passende sieraden

Inkoppertje, maar wel belangrijk. Een piercingsieraad wat ruim genoeg zit maar tegelijkertijd ook stabiel is, geeft je de meeste kans van slagen. In de meeste gevallen is een barbell of labretstaafje de beste keuze. Lang genoeg om eventuele zwelling op te vangen (die je ook later in de geneesperiode nog eens tegen kunt komen) maar niet zo lang dat je overal achter blijft hangen. Je piercer kan je over de maat perfect informeren. Voor neuspiercings zijn er vaak speciale neusknopjes verkrijgbaar, maar soms kan er ook een extra dun labretstaafje geplaatst worden. Ringetjes hebben over het algemeen niet de voorkeur, omdat ze vanwege hun ronde vorm in je huid kunnen snijden (dat ga je zeker merken als er sprake is van zwelling) en daarnaast bewegen ringetjes vaak ook sneller, wat ook weer voor irritatie kan zorgen. 



The Bump

Het kan gebeuren dat je na tijdje opeens een bultje ziet verschijnen rond je piercing. Niet leuk natuurlijk, maar over het algemeen komt dit erg vaak voor. Er kunnen meerdere oorzaken zijn voor deze bultjes, maar over het algemeen worden deze bultjes veroorzaakt door een kleine bacteriële infectie of door overmatig littekenweefsel. In beide gevallen is het vaak gewoon een kwestie van dikke pech, want door de langere genezing wordt een kraakbeenpiercing aan allerlei invloeden van buitenaf blootgesteld die een bultje kunnen veroorzaken. Meestal ziet zo'n bultje er vooral niet zo fijn uit, maar heb je er verder niet bijzonder veel last van. Soms kunnen ze wat gevoelig zijn of jeuken, zodra je merkt dat je er meer last van krijg is het wel zaak dat je het even checkt met je piercer of huisarts natuurlijk.



Ok, bult gesignaleerd, mijn geduld is op, hoe krijg ik hem weg? 

Zoutoplossing - Veel mensen bereiken goede resultaten met een warme zoutoplossing. Je maakt dan een standaard zoutoplossing en weekt hierin een schoon gaasje. Dit leg je dan op de aangedane plek en je oefent hierbij lichte druk uit. Hou dit vast tot het gaasje helemaal is afgekoeld. Herhaal dit vervolgens 6-8 keer en 1x per dag en spoel de zoutoplossing na afloop weg met schoon (warm) water.

Healing Discs - Een andere optie om je bultje te lijf te gaan, is het gebruik van onze silicone Healing Discs. Dit zijn kleine discjes van silicone die je om het staafje van je piercing draagt. De discjes oefenen ook een lichte druk uit op de piercing waardoor het bultje sneller zal verdwijnen. In combinatie met dagelijks spoelen met warm water (hoi, douche!) of een warme zoutoplossing ga je vaak al gauw verbetering merken.

Piercing Olie - Etherische oliën kunnen ook verlichting bieden bij irritatie. Er zijn mensen die goede resultaten bereiken met Tea Tree olie, maar hierbij is wel voorzichtigheid geboden omdat pure etherische olie de huid kunnen irriteren. Het beste kun je enkele druppels Tea Tree toevoegen aan je warme zoutoplossing en je piercing hierin weken, of kiezen voor een mengsel van etherische oliën en basisolie die je wel onverdunt op de huid kunt gebruiken, zoals onze piercingolie Fix.

Piercing EHBO Kit - Als je meteen alles in huis wil hebben om je kraakbeenbultje te lijf te gaan, dan is onze Piercing EHBO Kit voor Kraakbeenbultjes perfect. Deze kit bevat alles wat je nodig hebt om je piercing-met-bultje te verzorgen: mineraal Zout, silicone Healing Discs, Tea Tree olie en steriele gaasjes. 



Op naar een goede genezing, dus! Mocht je toch nog twijfels hebben over de genezing van je piercing, dan kun je dit het beste even checken met de piercer die je piercing gezet heeft of natuurlijk met je huisarts.

Mocht je nog vragen hebben over onze nazorgartikelen of sieraden, neem dan gerust even contact met ons op!

Telefoon: 072-7370119

Whatsapp: 06 4049 4149

Email: [email protected]