Piecing gauges en millimeters - hoe zit het nou precies?

10 Jul 2013

Gauges, millimeters, inches en piercings... Wanneer je op zoek gaat naar piercingsieraden zul je ongetwijfeld een van deze eenheden tegen komen. Eindelijk heb je dan het ideale sieraad voor je piercing gevonden, hoera! Hoeveel gauge moet het zijn? Met hoeveel inches komt dat overeen? En hoe kom je er nu in hemelsnaam achter hoeveel millimeters dat weer zijn? De verwarring kan dan groot zijn, maar we leggen je graag uit hoe het nou precies allemaal zit.

 

Vive la Revolution! Een stukje geschiedenis

Dat het hanteren van verschillende maateenheden verwarrend kan zijn, wisten ze een paar honderd jaar geleden ook al. Daarom werd er ten tijde van de Franse Revolutie besloten dat een universeel stelsel veel makkelijk zou zijn. En zodoende werden de millimeters geboren (samen met nog een boel eenheden meer, maar laten we het even hierop houden). Tot op de dag van vandaag wordt er in vrijwel heel Europa het metrieke stelsel gehanteerd, waardoor je op de meeste plekken millimeters als maataanduiding van je piercingsieraden ziet staan.

In de Verenigde Staten is het echter veel gebruikelijker om te werken met het American Wire Gauge systeem. Het AWG systeem meet echter niet in millimeters maar in gauges. Dat betekent dat er standaard maten zijn aangenomen om een bepaalde draaddikte aan te geven. In eerste instantie superhandig voor het bepalen van draaddiktes van bijvoorbeeld elektriciteitsdraad, maar omdat een barbell of ball closure ring in principe ook gewoon een stukje 'draad' is wordt het AWG ook gebruikt om de maten van piercingsieraden aan te duiden.  

En daarnaast zijn er natuurlijk nog de inches. Het vermoeden bestaat dat de inch zijn oorsprong vind in de breedte van een duim, maar meten met je duim is natuurlijk niet bijzonder handig. Zeker niet als het om piercingsieraden gaat (over beduimelen gesproken). Omdat niet iedereen dezelfde duim bezit, zijn de waardes voor de inches uiteindelijk ook keurig vastgelegd en is de inch als maateenheid een beetje vergelijkbaar met de centimeters.  

We houden van een groot assortiment piercingsieraden. Daarom hebben we ook diverse leveranciers voor onze toffe piercings, uit verschillende windstreken. De ene fabrikant hanteert het AWG voor hun sieraden, de andere fabrikant verkiest de millimeters. Gelukkig zijn we er inmiddels vrij handig in geworden om al deze verschillende maten terug te rekenen naar millimeters, zodat onze site lekker overzichtelijk blijft en je favoriete sieraden gewoon de maat in millimeters laten zien. 

 

Help, mijn maat staat er niet tussen!

Je zult misschien al gemerkt hebben dat bepaalde plugs en tunnels in de ene uitvoering wel in een bepaalde maat beschikbaar zijn terwijl een andere uitvoering opeens een sprong van een paar millimeters maakt. Die toffe stalen tunnels zijn gewoon netjes in 12 mm te bestellen, terwijl die kleurrijke eyelets ineens een sprong van 11 mm naar 13 mm maken. Superlastig natuurlijk, maar dit heeft dus alles te maken met het productieproces van de fabrikanten. De ene fabrikant maakt zijn sieraden volgens ons Europese metrieke stelsel, terwijl de andere fabrikant vanuit de U.S.A. werkt en het American Wire Gauge systeem of de inches aanhoudt. Sommige maten 'bestaan' niet in deze systemen, terwijl het voor ons eigenlijk vrij normale maten zijn. Lastig! In zo'n geval zou je kunnen besluiten om tussen twee maten te wisselen door bijvoorbeeld te switchen tussen 12 mm en 13 mm. Zeker als je al een tijdje op een bepaalde maat zit, levert dat vrijwel geen problemen op.

Soms komt het ook wel eens voor dat er op onze site een maat in millimeters vermeld staat, maar dat het sieraad toch een maatafwijking heeft vanwege de maatvoering van de fabrikant. Een voorbeeld hiervan zijn de silicone eyelets van Kaos Softwear. Je zult ze op onze site als 10 mm vermeld zien staan, terwijl de eyelets eigenlijk een fractie kleiner zijn, namelijk 9,2 mm. We zorgen er in ieder geval altijd voor dat er in de productomschrijving duidelijk vermeld staat wat de werkelijke maat is, mocht het verschil te groot zijn. Op deze manier kun je de best passende maat voor je piercings kiezen en voorkom je dat je ongewild met een te groot of te klein piercingsieraad komt te zitten. 

Tenslotte vind je hieronder nog een overzichtje terug van zowel de gauges, inches als de millimeters. Hopelijk maakt dit je zoektocht naar de juiste piercingsieraden voor je piercings een stuk makkelijker, zodat je uiteindelijk flink kunt gaan genieten van je nieuwe aankopen. En mocht je toch nog ergens over twijfelen, dan zijn we altijd te bereiken via [email protected] of via telefoonnummer 072-7370119. We wensen je in ieder geval alvast veel shopplezier op alloverpiercings.nl