Alles over de Rookpiercing

16 Oct 2020

De rookpiercing is een prachtige kraakbeenpiercing, die net een beetje verstopt in je oor zit. Hoe wordt de rookpiercing gezet, en welke sieraden kun je in een rookpiercing dragen? Deze en andere vragen beantwoorden we in deze blogpost.

 

Wat is een Rookpiercing?

De rookpiercing wordt gezet in de kleine kraakbeenplooi die meteen naast de basis van je helix begint, in het bovenste gedeelte van het oor. Het zetten van een rookpiercing kan lastig zijn in verband met de beperkte ruimte in dat gedeelte van het oor. Het gebruik van een licht gebogen naald kan het zetten van deze piercing makkelijker maken. Een goede piercer heeft natuurlijk al ruime ervaring met het zetten van rookpiercings en heeft daar dan ook zo zijn eigen, beste werkende methode voor. Een stukje geschiedenis: deze piercing werd voor het eerst uitgevoerd rond 1990, door Erik Dakota uit Californië, USA.Geneesperiode

Een rookpiercing is een kraakbeenpiercing, en kraakbeenpiercings hebben een langere geneesperiode. Kraakbeen geneest langzamer dan piercings die in wat zachter weefsel (met een betere doorbloeding) gezet zijn. Je moet daarom vaak rekening houden met een geneesperiode van zeker 6-9 maanden. Geen zorgen als die periode wat langer duurt, dat komt vaker voor. Als nazorgmethode kun je kiezen voor een (warme) zoutoplossing voor je piercings, of gebruik een milde piercingzeep van bijvoorbeeld EasyPiercing. Over het algemeen zal je piercing prima genezen bij een schoonmaakroutine van 1x per dag. Als je zeep gebruikt, kun je ervoor kiezen dit onder de douche te doen, dan hoef je niet te hannesen met een scheef hoofd onder de kraan. 

En zoals met alle piercings: tijdens de geneesperiode is het belangrijk dat je je piercing zoveel mogelijk uit de zon houdt en er niet mee gaat baden/zwemmen of naar de sauna gaat om infecties te voorkomen. 

 

Kraakbeenbultjes

Het kan gebeuren dat je na tijdje opeens een bultje ziet verschijnen rond je rookpiercing. Niet leuk natuurlijk, maar het komt regelmatig voor. Er kunnen meerdere oorzaken zijn voor deze piercingbultjes, maar over het algemeen worden deze bultjes veroorzaakt door een kleine bacteriële infectie of door overmatig littekenweefsel. In beide gevallen is het vaak gewoon een kwestie van dikke pech, want door de langere genezing wordt een rookpiercing aan allerlei invloeden van buitenaf blootgesteld die een bultje kunnen veroorzaken. Meestal ziet zo'n bultje bij je piercing er vooral niet zo fijn uit, maar heb je er verder niet veel last van. Soms kunnen ze wat gevoelig zijn of jeuken, zodra je merkt dat je er meer last van krijg is het wel zaak dat je het even checkt met je piercer of huisarts natuurlijk. 

Je kunt proberen het bultje zelf weg te krijgen door een warme zoutoplossing en compressen te gebruiken, die je zachtjes op het bultje drukt. Ook de Silicone Healing Discs kunnen helpen om het bultje sneller te laten verdwijnen. Als je meteen helemaal klaar wil zijn, bestel dan onze Piercing EHBO Kit speciaal voor kraakbeenbultjes. Zorg er in ieder geval altijd voor dat je een goed piercingsieraad draagt wat ruimte biedt voor eventuele zwelling tijdens de genezing, maar zeker niet té groot is. 

 

Uitgroeiende rookpiercing

Elk oor is verschillend, en het succes van een rookpiercing hangt voor een gedeelte ook af van je anatomie. Als er meer dan genoeg ruimte is voor je rookpiercing, dan blijft het piercingsieraad meestal gewoon prima op zijn plek zitten. Maar als de ruimte wat krapper is, of wanneer de piercing regelmatig onder druk komt te staan tijdens bijvoorbeeld het slapen, het dragen van een helm, een hoofdtelefoon of iets anders, dan kan de piercing scheef gaan groeien of zelfs uitgroeien. Zorg er daarom altijd voor dat je de piercing tijdens de geneesperiode zo min mogelijk irriteert. Maar ondanks alle zorgvuldige maatregelen, kun je uitgroei soms helaas toch niet voorkomen. Hou je piercing in ieder geval goed in de gaten en neem bij twijfel altijd even contact op met je piercer.

 

Welke sieraden zijn er geschikt?

Meestal wordt er bij het zetten van je rookpiercing gekozen voor een standaard 1,2 mm sieraad, bij voorkeur een gebogen staafje. Een gebogen barbell staafje met ruime lengte om eventuele zwelling op te vangen, is hiervoor perfect. Na de geneesperiode kun je wisselen naar een korter piercingsieraad dat net iets beter aansluit of kiezen voor een leuk ringetje. In onze shop vind je een supergrote collectie rookpiercingsieraden en speciale rook klikringen, zodat je je rookpiercing helemaal kunt laten matchen met je andere piercings. Check ook zeker onze collectie klikringen, deze piercingsieraden zijn perfect voor je kraakbeenpiercings en verkrijgbaar in heel veel verschillende uitvoeringen.

Heb je nog vragen? Neem dan gerust even contact met ons op!

Telefoon: 072-7370119

Whatsapp: 06 4049 4149

Email: [email protected]