Alles over Microdermals

23 Oct 2014

Inmiddels zijn ze alweer enkele jaren in het piercingrepetoire te vinden: microdermals. Kleine sieraadjes waarvan het bijna lijkt alsof ze zomaar op de huid vastgeplakt zijn. Toch komt er heel wat meer bij kijken bij het plaatsen van deze elegante kleine piercings... We vertellen je er graag meer over in dit blogartikel.

 

Wat is een microdermal?
Een microdermal is een speciaal ontwikkeld sieraadje wat door een klein sneetje in de huid ingebracht wordt. Het sieraadje bestaat uit een voetje wat onder de huid rust waaraan een klein staafje is bevestigd wat door de huid omhoog komt. Op het staafje kan vervolgens een balletje, discje of ander accessoire gedraaid worden. Hierdoor zie je alleen een klein sieraadje wat op de huid rust. Omdat microdermals zo klein zijn, kunnen ze vaak op andere plekken dan de gebruikelijke piercings gezet worden. Het zetten is niet heel lastig, maar moet wel door een kundig persoon gebeuren anders loop je het risico dat je microdermal niet goed blijft zitten. Andere namen voor een microdermal zijn: microdermal anchor, dermal anchor of micro. 

 

Hoe worden microdermals gezet?
Het zetten van een microdermal is een vorm van single point pocketing. Dat houdt in dat er een gaatje in je huid wordt gemaakt waarna het sieraad ingebracht wordt en rust in een kleine ruimte (de zgn. pocket), net onder de huid. Bij een normale piercing heb je een in- en een uitgangswondje, bij een microdermal heb je slechts één enkele ingang.

Het zetten van een microdermal is niet heel ingrijpend. Eerst wordt de huid gereinigd en de plaatsing van het sieraad bepaalt door middel van aftekenen. Vervolgens wordt de huid stevig vastgepakt en soms eerst nog even los gemasseerd. Met behulp van een naald of dermal punch wordt er een klein wondje in de huid gemaakt. Het sieraadje wordt eerst met het langste gedeelte van het voetje ingebracht, waarna vervolgens het kortste gedeelte van het voetje op zijn plek wordt geduwd. Sommige piercers gebruiken voorafgaand een klein instrumentje om de huidlagen wat van elkaar te los te maken en zodat er een kleine 'pocket' ontstaat waar het sieraadje in valt. Na het plaatsen wordt er nog enige tijd wat druk op het wondje uitgeoefend om het eventuele bloeden te stelpen en het sieraad netjes op zijn plek te krijgen. Het wondje en het sieraadje worden meestal afgedekt met een wondpleister die minimaal 24 uur op zijn plek moet blijven zitten.

 

 

Nazorg
De wond mag de eerste 48 uur niet nat worden, daarna kun je je microdermal behandelen als een verse piercingwond. Over het algemeen wordt vaak geadviseerd om met een zoutoplossing te werken of met een milde reiniginsgel. Zorg er in ieder geval voor dat je je bij één nazorgmethode houdt en vraag even bij je piercer na welke nazorgmethode de voorkeur heeft. Oh, en hoewel het misschien superlogisch is: niet aan je microdermal draaien!

Zoutoplossing kun je zelf maken met behulp van Zout uit het All Over Piercings assortiment. Hier lees je meer over het maken van een zoutoplossing voor het reinigen van je microdermals en andere piercings
Wanneer je je microdermals reinigt met de zeepmethode, kies dan bijvoorbeeld voor een piercing zeep van Easypiercing. Deze milde reinigingsgel is makkelijk weg te spoelen en schuimt niet overdreven veel.

 

Het sieraad
Hoewel er verschillende variaties mogelijk zijn, is de basis van het sieraad vrijwel altijd hetzelde. Het sieraadje bestaat uit een voetje, wat plat onder de huid rust. De gaatjes in het voetje kunnen groot of klein zijn, maar zorgen er in veel gevallen voor dat de huidlagen zich weer aan elkaar hechten zodat je microdermal steviger blijft zitten. Op het voetje is een kort staafje met inwendig schroefdraad bevestigd. Hierop kun je naar keuze een discje, balletje of ander opschroefaccessoire draaien. In het begin zullen de meeste microdermals echter gezet worden met een discje zodat je er niet zo snel achter blijft hangen.

 

Hou je van variatie? Leef je uit!
In onze online piercingshop vind je ontzettend veel accessoires voor microdermals. Of je nu op zoek bent naar basic microdermal discjes of toch liever eenmicrodermal discje met steentje hebt, we hebben ze allemaal. Ook toffe 3d microdermal discjes in verschillende vormen en echt gouden micro discjes kun je in onze shop terug vinden. 
Het verwisselen van een microdermal discje kan wat oefening vragen, maar zolang je er de tijd voor neemt kom je vaak al een heel eind. Soms kan een microdermal tool uitkomst bieden. En mocht dat allemaal niet helpen, vraag dan je piercer even om hulp.

 

Heb je nog vragen? Stel ze gerust via 073-7270119 of [email protected]