Ear weights: hoe draag je ze?

23 Aug 2013

UPDATE: ons assortiment wisselt regelmatig, hierdoor zijn een aantal genoemde artikelen niet meer verkrijgbaar. Check ons complete assortiment ear weights hier.

 

Je kent ze vast wel, ear weights. Sieraden in prachtige vormen die een geheel eigentijdse of juist traditionele draai aan je opgerekte oorlellen geven. Maar hoe draag je ze nu precies? In dit blogartikel geven we je daar graag wat meer informatie over.

Ear weights zijn in ontzettend veel vormen en maten te krijgen. Of je nu op zoek bent naar een modern, glazen setje van Gorilla Glass of toch liever de voorkeur geeft aan een traditioneel setje van Oracle Body Jewelry, er is voor elk wat wils. Het dragen van ear weights is echter niet iets nieuws; archeologische vonsten wijzen erop dat het dragen van ear weights waarschijnlijk zo oud is als het oprekken van oorlellen zelf. En bij diverse culturele stammen is het oprekken van piercings nog steeds een veel voorkomend verschijnsel. Hierbij worden onder andere diverse soorten tapers gebruikt, maar ook het gebruik van speciale ear weights komt regelmatig voor.

 

Niet bedoeld om mee op te rekken
Het lijkt natuurlijk ideaal... gewoonweg een zwaar sieraad dragen en de zwaartekracht doet de rest. Toch zijn de hedendaagse ear weights niet bedoeld om je piercings mee op te rekken. Het grootste probleem van het rekken met behulp van zware sieraden, is dat het gewicht niet mooi over de piercing verdeeld wordt en met name het weefsel aan de onderkant van je piercing sterk kan uitdunnen. Daarom kun je toch het beste een tapered insertion pin gebruiken om op te rekken naar een volgende maat.

 

Hoe draag je ear weights?
We krijgen regelmatig de vraag hoe je bepaalde ear weights nu precies dient te dragen. Het antwoord lijkt vrij eenvoudig, aangezien ze bedoeld zijn voor opgerekte oorlellen. Maar sommige ear weights zijn zodanig gevormd dat we ons voor kunnen stellen dat het toch wat vragen oproept. Elke ear weight is in principe zo ontworpen dat je ze vrij eenvoudig in je opgerekte oorlellen kunt hangen. Sommige ear weights hebben een wat afwijkende vorm, maar hebben aan de onderzijde een smalle opening die je zo over je opgerekte oorlel heen kunt schuiven. De vorm en het gewicht van het piercingsieraad zorgen er dan voor dat ze zo op hun plek blijven hangen.

 

Met een skin eyelet of toch liever zonder?
Een opgerekte oorlel die door een ear weight extra lang en groot lijkt, is prachtig om te zien. Het kan natuurlijk zijn dat je dat zelf niet prettig vind dragen, of dat je liever de ronde vorm van je opgerekte piercing terug ziet. In zo'n geval kan een skin eyelet van Kaos Softwear uitkomst bieden. Je draagt de ear weights dan op dezelfde manier wanneer je ze zonder skin eyelet zou dragen, maar nu zorgt de skin eyelet ervoor dat je piercing niet naar beneden hangt vanwege het gewicht, maar gewoon keurig rond blijft.

    

De benodigde maat
De aangegeven maat bij een set ear weights, is de minimale maat die nodig is om de piercingsieraden te kunnen dragen. Soms lijkt het draagvlak zelf vrij dun waardoor ze ook in kleinere maten lijken te passen, maar is er vanwege de vorm van de ear weights toch een wat grotere maat nodig om ze in te kunnen doen. Dit is bijvoorbeeld het geval bij de Spades van Diablo Organics. Anderzijds kan het natuurlijk ook zo zijn dat je opgerekte oorlellen veel groter zijn dan de aangegeven maat bij de ear weights. Laat dat je vooral niet tegen houden, want ear weights staan juist fantastisch bij grotere, opgerekte piercings!